kaldata.comИзкуствената кръв, създадена от екип японски учени е подходяща за всички

...
kaldata.comИзкуствената кръв, създадена от екип японски учени е подходяща за всички
Коментари Харесай

Създадена е универсална изкуствена кръв за кръвопреливане

kaldata.com

Изкуствената кръв, основана от екип японски учени е подобаваща за всички и може да се съхранява до една година.  Експериментите със зайци потвърдиха, че тя избавя живота не по зле от същинската кръв. Предстоят клиничните тествания на хора .

При масирана загуба на кръв най-голяма опасност за организма е дефицитът на тромбоцити и еритроцити – клетките в кръвта, които са виновни надлежно за нейното съсирване и преноса на О2. При това донорските тромбоцити могат да бъдат съхранявани в продължение на 4 дни, а еритроцитите – до 20 дни.

Проблемът с недостига на донорска кръв може да бъде решен от изобретението на японските учени. Asahi Shimbun съобщи, че те са основали изкуствена кръв, включваща тромбоцити и еритроцити, сложени в липидни обвивки – липозоми. Учените обявиха, че тази изкуствена кръв може да бъде съхранявана една година при стайна температура. По този метод става допустимо основаването на ресурси от кръв в отдалечени региони – да вземем за пример в отдалечените океански островчета.

Освен това, изкуствената кръв може да се прелива на хора с всякаква кръвна група. Това значи, че тази процедура може да стартира още в колата за спешна помощ на Бърза помощ, без да се изчакват резултатите от анализите.

Експериментите със зайци демонстрираха, че успеваемостта на изкуствената кръв е същата като на естествената. От 10 опитни животни със сериозна загуба на кръв и получили кръвопреливане на изкуствената кръв, са оживели шест, което е съпоставимо с обичайните методики. Никакви отрицателни резултати не са видяни.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР